Energetska učinkovitost

Korisni savjeti za uštedu energije

Razumnim ponašanjem prema ograničenim resursima poput električne energije, plina i vode, te uz male investicije moguće je ostvariti osjetne uštede u potrošnji energije i energenata. Naši prijedlozi kako ćete u Vašem kućanstvu uštediti energiju i novac, te možda i dobiti bolji energetski razred u slučaju energetskog certificiranja nalaze se u nastavku.

Toplinska izolacija

Statistički, najveći gubici energije spadaju na gubitke toplinske energije. Obnova PVC stolarije i zamjena stare brtvljenjem smanjiti ćete gubitke toplinske energije, ali i količinu buke koja dopire izvana.

Smanjite grijanje za 1°C

Analizama je utvrđeno da smanjenje temperature prostora za samo 1°C u može godišnje donijeti uštedu oko 5%. Grijanje smanjite preko noći i ako niste kod kuće smanjite temperaturu na 15/16 stupnjeva.

Rolete i grilje

Rolete i grilje mogu imati značajnu ulogu u smanjenju toplinskih gubitaka i ljeti i zimi. Spuštene rolete zimi smanjuju gubitke za oko 10%, dok ljeti blokiraju zagrijavanje i štede na klimatizaciji prostora.

Hladnjak

Hladnjak nikad nemojte držati predugo otvorenim, jer se izjednačava temperatura sa prostorijom, te ih ne postavljajte kraj prozora i direktno izložene sunčevim zrakama.

Žarulje

Zamjenite obične žarulje uporabom “štednih” žarulja čime možete ostvariti uštede u potrošnji električne energije od čak 80%. Uporabom LED žarulja uštede mogu iznositi do čak 95%.

Električni uređaji

Električne uređaje (televizor, računala, radio aparate,...) ugasite ako ih ne koristite ili u odsutnosti, jer time možete na godišnjoj razini uštedjeti i do 6% ukupne potrošnje električne energije.

Potrošnja vode

Zamjena brtvi koje puštaju, starih vodokotlića, te zatvaranje vode dok je ne koristite pri svakodnevnim radnjama (pranje suđa, pranje zubiju, šamponiranje,...) mogu vam donijeti značajne uštede.

Niža tarifa

Veće potrošače električne energije poput perilice rublja, perilice suđa, pegle koristite za vrijeme niže tarife (kod dvotarifnih brojila) jer je tada cijena električne energije i do 50% niža.

Najvažniji savjet

Ne zaboravite na kraju i najvažnije pravilo u uštedi energije – AKO VAM NE TREBA, NEMOJTE NI KORISTITI. Značajne uštede u potrošnji energije ostvaruju se malim promjenama u navikama i načinu korištenja.

Imate pitanja ili vam je potrebna pomoć?